Werken in de scheepsvaart?

Binnen de scheepvaart zijn er talloze soorten banen. Zo heb je de mogelijkheid om als stuurman, matroos of elektromonteur aan de slag te gaan. Maar heb je al eens gedacht aan alle dienstverlenende banen binnen de scheepvaart? Ga jij liever aan de slag op een binnenvaartschip of binnen de havenbeveiliging?

Eerste stuurman

Als eerste stuurman ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de reis, ook stuur je de andere bemanningsleden aan. Mocht de kapitein om wat voor reden dan ook zijn werkzaamheden niet meer kunnen uitvoeren op zijn schip, dan ben jij de volgende in lijn. In tegenstelling tot matrozen ben je vaak langer van huis. Zo kun je zomaar twee tot drie weken van huis zijn, maar hierna ben je ook twee tot drie weken lang thuis. Een stuurman word je niet zomaar, je hebt ten eerste een groot vaarbewijs nodig en vaak worden er veel aanvullende eisen zoals ervaring gesteld.

Elektromonteur

In tegenstelling tot een eerste stuurman kun je als elektromonteur in de scheepsvaart vaak snel aan de slag. Wanneer je in het bezit bent van een mbo-diploma elektrotechniek kun je in de scheepvaart ook zo aan de slag. Je werkzaamheden bestaan uit het repareren en controleren van de verschillende installaties. Ook test en installeer je nieuwe technische installaties en storingen los jij ook op.

Matroos

Ben jij op zoek naar een baan met veel afwisseling en verschillende werktijden? Dan is het matroos zijn écht op jouw lijf geschreven! Je bent als matroos eigenlijk de vliegende kiep op het schip. Zo help je de schipper en stuurman bij alle werkzaamheden op het schip. Ook kun je de elektromonteur helpen bij zijn of haar werk.

Beveiliging

Ben je erachter gekomen dat je toch snel zeeziek wordt? Dan is een baan binnen de beveiliging misschien iets voor jou. Je bent nog steeds binnen dezelfde wereld werkzaam alleen dan niet op de schepen, jij bent vanaf nu op de haven te vinden. Je kunt goed tegen wisselende werktijden en vind nachtdiensten geen probleem, beveiliging is immers 24/7 inzetbaar. Binnen de beveiliging heb je ook nog verschillende taken. Zo kun je ingezet worden om systemen te installeren, cameratoezicht te houden en visitaties uit te voeren. Er zijn veel verschillende soorten beveiligingsopties voor bedrijfspanden.