Welke soorten waterontharders zijn er?
Waterontharders zijn in diverse soorten te verkrijgen met elk hun eigen voor- en nadelen die tegen elkaar opwegen. Het is goed voor jezelf om na te gaan welke ontharder het beste bij jouw huishouden past.
De waterontharder met filter
De meest gebruikte waterontharder is de waterontharder die met een filter werkt. Dit filter filtert kalk uit het water dat in de leidingen zit. Een kleine hoeveelheid kalk blijft altijd achter, maar grotendeels wordt het water door het filter schoner, bijna kalkvrij, water verkregen. De waterontharder werkt door middel van een waterton waarin het water wordt gefilterd. Het voordeel is dat deze tonnen goedkoop in de aanschaf zijn. Het onderhoud van deze tonnen is wel prijzig. De filters koop je los en zijn toch wel aan de prijzige kant. De kool in de filters belast het milieu aardig, omdat het niet te recyclen is. De filters kun je niet hergebruiken. Kortom, een toch wat duurdere aankoop als je voor deze waterontharder wilt gaan en daarbij is het niet heel erg milieuvriendelijk.
Ben je op zoek naar bovengenoemde type waterontharders, dan ben je bij Soft Water Systems op de juiste plek.
Magnetische waterontharder
Een magnetische waterontharder is één van de soorten ontharders die je kunt kopen. Deze ontharder heeft een magnetische werking, waarbij de magneet als het ware op de waterleiding wordt geplaatst. Door de magnetische werking wordt het calcium en magnesium in het water niet aan elkaar gehecht. Het voordeel van het aanschaffen van een magneet om water te ontharden, is dat het goedkoop in de aanschaf is. Het nadeel is echter dat nooit daadwerkelijk is bewezen dat water onthard wordt door de magnetische werking en de scheiding van calcium en magnesium in het water.
Waterontharder op zout basis
Je kunt waterontharders kopen waarbij regeneratiezout wordt gebruikt. De ontharder is vooral verkrijgbaar in een twee cilinder vorm. Eén van de cilinders zorgt ervoor dat door middel van kunstharskorrels calcium en magnesium uit het water worden onttrokken. Hierna wordt het natrium dat in de tweede cilinder zit, toegevoegd aan de eerste cilinder. De tweede cilinder spoelt de verzadigde kunstharskorrels door middel van het aanwezige regeneratiewater. Het overgebleven kalkwater wordt afgevoerd naar de riolering, waardoor het schone water door de leidingen trekt om zo schoon water te kunnen krijgen uit de kranen. Het voordeel van deze waterontharder is dat het overal te plaatsen is. Helaas zijn ze wel duur in de aanschaf.