Wat is een zorgunit en waar is het voor bedoeld?

Wellicht heb je wel eens van een zorgunit gehoord. Ze zijn breed inzetbaar in de zorg en daarnaast betaalbaar, omdat je ze zowel kunt kopen als huren. Wat is nu precies een zorgunit en voor wie zijn deze woningen bedoeld? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een zorgunit?

Een zorgunit, ook wel zorgwoning genoemd, is een woning voor zorgbehoevenden die ervoor zorgt dat de zorgbehoevende zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Zo worden zorgunits regelmatig bij mantelzorgers thuis geplaatst. Op die manier is de hulpverlener altijd in de buurt en kunnen zieken of ouderen toch nog genieten van voldoende privacy en een eigen woning. Met een zorgunit van Thuis aan Huis kun je zelf de zorg voor zorgbehoevenden regelen, op een manier die passend is voor jouw situatie. Een zorgunit huren of kopen is namelijk altijd maatwerk, daarom is het belangrijk om je van tevoren goed te verdiepen in de verschillende soorten zorgunits.

Voor wie is een zorgunit geschikt?

Een zorgunit is geschikt voor iedere hulpbehoevende die zelfstandig wil blijven wonen, en voor instanties die de zorg voor zorgbehoevenden mede faciliteren. Dit zijn:

  • Ouderen
  • Chronisch zieke mensen
  • Zorginstellingen
  • Mensen met een beperking
  • Particulieren
  • Gemeenten

 

Er zijn verschillende vormen van zorgunits. Zo kun je denken aan een mantelzorgwoning, WMO-zorgunits en woonzorgcomplexen. Vaak kiezen zorginstellingen of gemeenten ervoor om meerdere zorgunits tegelijk te kopen, zodat er voldoende woonruimte beschikbaar is voor zorgbehoevenden. Als particulier kun je ook een zorgunit huren of kopen, afhankelijk van jouw wensen.

Zorgunit huren of kopen

Een unit kopen bij Dit is Plek is een goede optie als je voor onbepaalde tijd over een zorgwoning wilt kunnen beschikken. Je hebt dan volledig vrije keuze uit het type zorgwoning en kunt zowel voor een kant-en-klare vrijstaande zorgwoning kiezen als een aanbouw zorgwoning. Andere opties zijn een zorgchalet een zorgunit en woonzorgcomplexen. Een zorgwoning huren is interessant wanneer je slechts voor een bepaalde tijd over een zorgwoning wilt beschikken. In dat geval kun je een unit huren en hier een contract voor afsluiten. Heb je hier extra informatie over nodig? Dan kun je contact opnemen met een professionele organisatie die hierin gespecialiseerd is, zoals Thuis aan Huis of Dit is Plek.