Wat is de prijsopbouw van een woningaanbouw?

Een woningaanbouw  is de perfecte manier om je woning uit te breiden. Er zijn eindeloze mogelijkheden voor een woningaanbouw. Wil je ruimte voor een extra kamer? Of wil je de keuken uitbreiden? Met een woningaanbouw kan het allemaal! Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan een woningaanbouw, maar wat is nou eigenlijk de prijsopbouw voor een woningaanbouw? We gaan het er in dit artikel over hebben.

Factoren die van invloed zijn

De kosten van een aanbouw worden beïnvloed door allerlei verschillende factoren. De grootte van de aanbouw die je laat bouwen, beïnvloedt de prijs bijvoorbeeld. Ook het soort aanbouw en de gebruikte materialen voor de aanbouw spelen een rol. Welke afwerking voor de aanbouw kies je? Kies je voor prefab of casco aanbouw? Dit speelt namelijk ook een rol in de prijs. Kortom: de prijs van een aanbouw wordt dus beïnvloed door allerlei verschillende factoren en kunnen onderling erg verschillen.

Omvang, materiaal en afwerking van de aanbouw

De grootte van de aanbouw zal voor een groot deel de prijs bepalen. Gemiddeld kost een aanbouw van 2 x 2 meter € 20.900, 3 x 2 meter € 22.900, 4 x 2 meter € 24.900, 5 x 2 meter € 26.600 en 6 x 2 meter € 29.000. Voor exacte prijzen kan je bij een bedrijf naar keuze een offerte aanvragen. De gebruikte materialen en de gekozen afwerking spelen ook een rol in de prijs. Bijvoorbeeld een duurder of goedkoper type steen of siermetselwerk beïnvloedt de prijs. Ook het aantal ramen, de grootte van de ramen, enkel of dubbel glas, de houtsoort van de kozijnen en andere keuzes bepalen mede de uiteindelijke kosten van de aanbouw aan de woning.

De soort aanbouw

Wat voor soort aanbouw je wilt, speelt ook een belangrijke rol in wat de kosten gaan zijn voor de aanbouw. Wil je alleen een dakkapel laten plaatsen die al grotendeels in de fabriek is gemaakt, dan brengt dit heel andere kosten met zich mee dan wanneer je een aanbouw aan de woning wilt bouwen op de begane grond. Bijvoorbeeld een aanbouw voor een bijkeuken, wat vraagt om het leggen van leidingen. Dit brengt meerdere kosten mee dan simpelweg een kant-en-klare dakkapel laten plaatsen.

Prefab of casco?

Prefab betekent vooraf gefabriceerd. Dit houdt in dat de aanbouw al gedeeltelijk is gemaakt in de fabriek en de maten en gebruikte materialen deels vast staan. Prefab meestal een goedkopere oplossing dan casco. Aan een casco aanbouw moet nog veel worden gedaan. Het voordeel hiervan is dat maatwerk mogelijk is en je veel inspraak heeft op het model en de gebruikte materialen. Ook kan een casco aanbouw worden geplaatst in elke situatie. Het is echter wel in meeste gevallen een duurdere optie integendeel van prefab.