Verschillende soorten dakconstructies

Als je een nieuwbouwhuis gaat bouwen, of als je je huidige huis wilt verbouwen, dan is het belangrijk om te kiezen voor de juiste dakconstructie. Elk type dak heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze goed tegen elkaar af te wegen, voordat je een definitieve keuze maakt. In de volgende alinea’s lees je meer over de verschillende soorten dakconstructies.

Paalwoningen

Paalwoningen zijn een populaire keuze onder nieuwbouwhuizen. Het voordeel van paalwoningen is dat ze relatief makkelijk te bouwen zijn en dat ze een goede isolatie hebben. Ook zijn paalwoningen relatief onderhoudsvriendelijk. Het nadeel van paalwoningen is dat ze minder stevig zijn dan andere soorten dakconstructies, waardoor er een verhoogd risico is op schade door bijvoorbeeld een storm of hagel.

Platte daken

Platte daken zijn, zoals de naam al aangeeft, vlakke daken. Het voordeel van platte daken is dat ze relatief eenvoudig te bouwen zijn en dat ze goed te Isoleren zijn. Ook hebben platte daken minder last van wind dan andere soorten daken. Het nadeel van platte daken is dat er een verhoogd risico is op lekkage omdat het water niet makkelijk weg kan stromen.

Zadeldaken

Zadeldaken zijn daken met twee hellende vlakken die elkaar in het midden van het dak kruisen. Zadeldaken zijn relatief eenvoudig te bouwen en bieden een goede bescherming tegen wind en weer. Het nadeel van zadeldaken is dat er relatief veel onderhoud aan nodig is omdat er gaten en kieren kunnen ontstaan waardoor water naar binnen kan komen.

Lessenaarsdaken

Tot slot zijn er lessenaarsdaken. Lessenaarsdaken zijn daken met twee hellende vlakken die elkaar kruisen in het midden van het dak, maar in tegenstelling tot zadeldaken zijn deze vlakken niet even lang. Lessenaarsdaken zijn relatief makkelijk te bouwen en bieden een uitstekende bescherming tegen zowel het weer als de wind. Het nadeel van lessenaarsdaken is dat dit dak relatief veel onderhoud vergt omdat gaten en kieren eenvoudig kunnen ontstaan met als gevolg dat water naar binnen kan lekken.

Al met al zijn er dus verschillende soorten dakconstructies met ieder hun eigen voor- en nadelen. Het is belangrijk om deze goed tegen elkaar af te wegen voordat je een definitieve keuze maakt. Wanneer je twijfelt, is het raadzaam om advies in te winnen bij een expert. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt voor jouw situatie en bij de beste dakdekker in Breda zit.