Veiligheid in het magazijn

In een magazijn kunnen er zware ongelukken gebeuren met alle gevolgen van dien. Dat wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorkomen. In dit artikel bespreken we waarom veiligheid belangrijk is, welke materialen er zijn om het te bevorderen en geven we je een handige checklist.

Waarom het belangrijk is

We lieten het in de inleiding al vallen: in een magazijn kunnen bedrijfsongelukken voorkomen met nare gevolgen. Niet alleen wil je jouw medewerkers beschermen, maar het is ook verplicht om veiligheidsmaterialen in huis te hebben. Ook moeten machines die na januari 1995 gemaakt zijn voorzien zijn van een CE-keurmerk en dien je een gevarenetiket op bakken, kannen en kasten te plakken wanneer er gevaarlijke stoffen in zitten. Wat je verder niet mag vergeten met betrekking tot veiligheid, is dat er genoeg hygiënemaatregelen zijn. Zo voorkom je personeelstekort door ziekte, een probleem dat we de afgelopen jaren veel tegen zijn gekomen.

Veiligheidsartikelen

In het magazijn mogen veiligheidsartikelen niet ontbreken. Denk hierbij aan beschermende kleding, brillen en schoenen voor het personeel. De kleding dient te beschermen tegen zware ladingen, elektriciteit en materialen die de ogen kunnen beschadigen. Ook is het belangrijk dat heftrucks, steekwagens en ander intern transport veilig kan rondrijden. Denk er daarom aan om aanrijdbeschermers, hoekbeschermers, stootranden en stijlbeschermers aan te schaffen bij Begra. Vergeet ook niet om veiligheidsspiegels te plaatsen, zodat machines niet tegen elkaar botsen en er geen aanrijdingen met personen plaats kunnen vinden. 

Checklist

Om het je gemakkelijk te maken, volgt hier een checklist van de belangrijkste regels waar je aan moet voldoen als het gaat om veiligheid in het magazijn:

  • Een jaarlijkse BMWT-keuring;
  • Stellingen en kasten zijn door professionals gebouwd;
  • Er is aardbeveiliging aanwezig;
  • Medewerkers zijn voorzien van veiligheidskleding en andere materialen die het lichaam beschermt;
  • Medewerkers zijn gecertificeerd om machines en apparaten te bedienen en om te gaan met gevaarlijke stoffen.