Tweedehands auto kopen bij een particulier: wat zijn de voor- en nadelen? 

Bij het kopen van een tweedehands auto heb je genoeg keuze. Je kan een auto kopen bij een particulier via bepaalde websites of je kan naar een garagebedrijf of autodealer. Iedere aanbieder heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikelen gaat het over de voor- en nadelen bij het kopen van een tweedehands auto bij een particulier. Lees dus snel verder als je benieuwd bent. 

Waarom verkopen particulieren hun auto zelf? 

Veel mensen kiezen ervoor om zelf hun auto te verkopen. Dit is vaak voordeliger voor de verkoper die geen marges aan de dealer of garage af hoeft te staan. Ze houden hier dus onderaan de streep zelf meer aan over. Maar is het als koper ook slim om een auto bij een particulier te kopen? Of kun je toch beter je auto bij een professional halen zoals RP Automotive?

Een particulier heeft minder kennis van auto’s dan een professional

Als verkoper ben je wettelijk verplicht om te melden welke gebreken een auto heeft, maar het kan natuurlijk zijn dat je als particuliere verkoper niet altijd weet wat de gebreken zijn. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Deze onderzoeksplicht gaat verder dan alleen eventjes een proefrit maken en een nieuwe APK laten doen. Je dient hiervoor een onafhankelijke aankoopkeuring uit te voeren. Zorg dat je weet wat jij koopt, ook wanneer de verkoper misschien niet precies alles over de auto kan vertellen. Je kan het makkelijkste een controle laten doen door een onafhankelijke professional. 

Klopt de kilometerstand? 

De kilometerstand is erg makkelijk te controleren wanneer je het kenteken van de auto hebt. Er zijn verschillende websites waar je de correcte kilometerstand aan kan vragen, ook kun je hier het schadeverleden en dagwaardes opvragen.