Tips bij het scheiden van bedrijfsafval

  • 17 januari 2022
  • wetalkseo
  • 0

Groen ondernemen is iets waar veel organisaties en bedrijven de laatste jaren mee bezig zijn. Het is dus ook zeker een must voor moderne organisaties. Daarom wordt er kritisch gekeken naar afvalverbruik. Een werkomgeving zonder verspilling is niet voor alle organisaties haalbaar, maar letten op het scheiden van afval en recycling is wel altijd mogelijk. Er zijn vijf tips bij het scheiden van afval en die gaan we met je delen in dit artikel. 

Voorkom onnodig veel afval in de restcontainer

Omdat veel mensen twijfelen in welke bak ze afval moeten doen, komt veel rommel onnodig bij het restafval terecht. Hierdoor gaan er heel wat recyclebare grondstoffen verloren. Om hier iets aan te doen, kan je als bedrijf zijnde gekleurde containers neerzetten of borden of stickers met richtlijnen plaatsen. Hiermee maak je het voor de medewerkers ook makkelijker om het afval goed te scheiden. Bedrijfsafval vergelijken op Vergelijkjeafval.nl is makkelijk en eenvoudig voor jou en voor jouw personeel. 

Gooi geen voedselresten bij het restafval

Bij veel bedrijven scheiden mensen geen gft-afval. Daardoor komen voedselresten bij restafval terecht en worden ze verbrand. Dat is zonde, aangezien de biogassen en compost die uit gft-afval voortkomen veel duurzamer zijn. Wanneer je een groot kantoor of bedrijfspand hebt, is het de moeite waard om etensresten apart in te zamelen. 

Voorkom de vervuiling van afvalstromen

Om optimaal te recyclen, moeten afvalstromen schoon blijven. Taartdozen en pizzadozen bijvoorbeeld mogen niet bij het oud papier. Hier zitten veel voedselresten in en dat mag dus niet bij het papierafval terechtkomen. Wanneer je dit soort dingen toch bij het papierafval gooit, is recycling niet meer mogelijk. Dit geldt ook voor plastic bij het gft-afval en vloeistoffen in de papierbak. 

Koffiebekers zijn een groot probleem

Jaarlijks worden er bijna drie miljard koffiebekers weggegooid, deze kartonnen bekers mogen niet bij het oud papier. De binnenkant is namelijk gemaakt van plastic. Toch bestaan er speciale afvalbakken voor koffiebekers die je op het werk weg kan zetten. Het aanschaffen van zo’n speciale afvalbak voor koffiebekers is ook zeker de moeite waard. Wanneer je koffiebekers op die manier weggooit kan zowel het karton als polyethyleen van de beker tot nieuwe grondstof verwerkt worden.