Je huis wel of niet te koop zetten in een oververhitte markt?

Veel mensen vragen zich af wanneer het juiste moment is om hun huis te koop zetten. Je huis te koop zetten in een oververhitte markt lijkt op het eerste gezicht aantrekkelijk, maar is dat ook echt zo? Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Veel vraag, weinig aanbod

De huizenmarkt is al jarenlang oververhit. Met name voor starters is het momenteel erg lastig om een huis te vinden. Heb je dan uiteindelijk een huis gevonden wat aan jouw verwachtingen voldoet, dan is deze vaak al verkocht voordat je twee keer met je ogen geknipperd hebt. Het voordeel van een oververhitte markt is natuurlijk dat huizen momenteel voor astronomisch hoge bedragen verkocht worden. Veel vraag, weinig aanbod stuwt de prijzen immers omhoog. De keerzijde is dat het voor huizenbezitters andersom ook lastiger is om een zelf een passende woning te vinden. Je huis verkopen via een makelaar of je huis verkopen aan Bagro Vastgoed zorgt er in ieder geval voor dat je een goede prijs voor je huis krijgt.

Gemiddeld drie koopwoningen per persoon

Tegenwoordig heb je als koper gemiddeld de keuze uit drie koophuizen. Ten tijde van de financiële crisis waren dit er 25. Doordat er zo weinig aanbod is, kun je als verkoper dus vrijwel altijd een koper voor jouw huis vinden. Bovendien kan een hoge verkoopprijs zorgen voor een flinke overwaarde op je huidige woning, wat je weer kunt investeren in een nieuwe woning. Zet je jouw woning te koop in deze markt, zorg dan dus dat je een goede vraagprijs hebt (niet te laag) en vraag gerust om een uiterst bod. Dit is een uiterste datum en tijdstip waarop potentiële kopers een bod moeten hebben uitgebracht. Doordat iedereen tegelijkertijd een bod moet doen, krijgt iedereen een gelijke kans en kun jij als verkoper het maximale uit de prijsonderhandelingen halen.

Huis te koop zetten in een oververhitte markt: weinig risico voor de verkopende partij

Als verkopende partij loop je in een oververhitte markt dus minder risico dan wanneer er heel veel aanbod aan huizen is. Desalniettemin blijft het belangrijk om jouw woning op een juiste manier te presenteren. Door jouw woning met goede foto’s te presenteren op sites als Funda.nl en ervoor te zorgen dat jouw woning altijd netjes en opgeruimd is tijdens bezichtigingen, verhoog je de kans op een snelle en succesvolle verkoop.