Hoe onderhoud je een beuk plant het beste?

  • 4 maart 2022
  • wetalkseo
  • 0

Bij het aanleggen van de groene beuk als haag en dus als erfafscheiding moet je erbij nadenken dat deze haag, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een schutting, wel onderhoud nodig heeft. Wat houdt dit onderhoud precies en en wat kun je het beste doen om de beuk goed te verzorgen? Je leest het allemaal in dit artikel. 

Het bemesten van de beukenhaag

Haagplanten staan dicht bij elkaar en daarom hebben ze vaak behoefte aan extra voedingsstoffen. De beste tijd in het jaar om de beukenhaag te bemesten is in maart en april of in de maanden juni en juli. Door twee keer per jaar de haag te bemesten, houd je de haag gezond, vol en groen. Ook zullen ziektes en plagen minder snel voorkomen als je zo nu en dan bemest. 

Het planten van een beukenhaag of haagbeuk

Een groene haag als afscheiding op de erfgrens van jouw tuin is een idee wat veel mensen hebben. Het verschil tussen een beukenhaag en de haagbeuk zit in het blad. De bladeren van de beukenhaag zijn een stuk gladder en de bladeren van de haagbeuk hebben daarentegen duidelijke nerven

 

De beukenhaag laat zijn blad in de winter hangen. Veel mensen zijn daarom fan van de beukenhaag. Het blad wordt wel bruin, maar blijft ondanks dat de kleur verandert aan de plant zitten. Vanaf april verschijnen de nieuwe knoppen en daardoor zullen de oudere bladeren dan gaan vallen. Het hele jaar door is de beukenhaag dus bedekt met blad, groen of rood blad in de zomer en bruin blad in de winter. Tevens heb je de keuze uit een groene of een rode beukenhaag.

Wanneer kun je de beukenhaag het beste snoeien? 

De beukenhaag moet minimaal één keer per jaar gesnoeid worden. Dit kan het beste gedaan worden in de maand juni. Dan zal de beukenhaag al zo’n tien centimeter gegroeid zijn vergeleken met een jaar daarvoor in juni. Als je nog een kleine extra knipbeurt wilt geven omdat dat er net wat strakker uitziet, dan kan dit in augustus. Doe dit niet later dan augustus want in de maanden daarna kan het voorkomen dat het gaat vriezen in de nachten en dit kan de beukenhaag beschadigen.