Hoe kan je kortsluiting voorkomen?

  • 22 september 2022
  • wetalkseo
  • 0

Kortsluiting is niet prettig dit wil je voorkomen. Om iets te kunnen voorkomen is het handig dat je weer wat het precies is en waarom het ontstaat. Dat werkt ook zo met kortsluiting. Wij leggen jou in deze blog uit hoe je kortsluiting kan voorkomen en verhelpen, zodat er geen schade ontstaat in jouw meterkast. Ben jij nog op zoek naar een elektricien in Rucphen? Dan staat Aalbers Elektrotechniek voor je klaar! 

Hoe ontstaat kortsluiting?

Je krijgt kortsluiting als één of meer elektrische draden elkaar raken. Je kan kortsluiting krijgen door een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Een beschadigde kabel is gevaarlijk. De isolerende laag is dan beschadigd geraakt door water, warmte of stof. Krijg je te maken van kortsluiting dan zullen alle apparaten in jouw woning uitvallen. Gebeurt dit vaker, dan kunnen sommige kabels beschadigen. Door de warmte smelt de isolatielaag namelijk of kan de kabel zelfs in brand vliegen. Als er kortsluiting is springt de zekering in de meterkast. Als er toch brand ontstaat in de meterkast na de kortsluiting dan zijn de gevolgen niet te overzien. Je kan de oorzaak van kortsluiting aan een stopcontact wel makkelijk vinden. Je moet daar wel voor in de meterkast kunnen. Als je weet over welke groep het gaat weet je ook welke apparaten erop aangesloten zijn. Haal alle apparaten uit het stopcontact die in die groep zitten en probeer de groep weer aan de praat te krijgen. Als dat niet lukt, springt de schakelaar direct weer terug. Als de schakelaar niet terug springt was het een van de apparaten. Test de apparaten één voor één, zodat je het probleem niet weer hebt en het verholpen kan worden. 

Hoe kan je kortsluiting voorkomen?

Kortsluiting is niet goed. Het is daarom belangrijk dat je dit voorkomt. Dit kan je voorkomen door alle kabels te controleren. De kabels moeten goed geïsoleerd zijn en dit is vooral belangrijk bij oude apparaten. Kabels die stuk zijn of beschadigd zijn, kan je beter weggooien. Dit is niet goed en kan dus kortsluiting veroorzaken. Het is ook belangrijk dat je goed omgaat met de kabels. Wil je de kabel uit het stopcontact halen? Trek hem dan voorzichtig los en trek niet aan de kabel zelf. Zo beschadig je de kabel ook niet. Een kabel kan ook snel overhit raken. Pas hier ook mee op. Leg daarom kabels niet onder een tapijt of deur. Geef ze genoeg ruimte, zodat ze de hitte kwijt kunnen die ontstaat. Zo krijgen andere kabels ook niet de hitte van een ander kabel.