Hoe gaat een tuinrenovatie in zijn werk?

Een tuinrenovatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat bewoners niet meer tevreden zijn over de beplanting, er is te weinig zon, te weinig bloemen of juist teveel onderhoud. Ook kan de tuin zijn taak verloren zijn gegaan, waar het grasveld vroeger bedoeld was als speelplaats voor de kinderen wordt deze nu enkel nog gebruikt door de vriendelijke viervoeter. Maar hoe gaat een tuinrenovatie precies in zijn werk en door wie kun je dit laten uitvoeren? Renovaties of tuinaanleg kun je laten uitvoeren door Habro Tuinen. 

Het maken van een ontwerp

Allereerst wordt er gekeken naar de functie van de nieuwe tuin, wonen er nog kinderen thuis of wordt het een plek om gasten te ontvangen? Ook wordt er gekeken naar de momenten wanneer er gebruik wordt gemaakt van de tuin. Komt er bijvoorbeeld geen verwarmde plek? Dan is de kans klein dat er in de winter gebruik van wordt gemaakt. Nu kan de keuze gemaakt worden of er wel of geen wintergroene planten gebruikt gaan worden.

De tuin leegruimen

Tijdens het leeghalen van de tuin wordt er zoveel mogelijk hergebruikt, zo kan de bestrating of enkele planten worden hergebruikt. Er blijft een kale ruimte met enkel de materialen die hergebruikt zullen gaan worden.

Het aanbrengen van grond en straatzand 

Na het leeghalen van de ruimte worden grond en straatzand ingereden. Daarna wordt allereerst het straatwerk en afwatering gemaakt vanaf een vast punt. Vaste punten zijn meestal bebouwing of hekwerk.

Nieuw materiaal

Wanneer het straatwerk klaar is, komt de nieuwe beplanting. Je begint met het planten van de bomen en grote struiken, hierna plant je de vaste planten en grassen. Mocht er nieuw gras worden gelegd dan komt dit meestal direct na het straatwerk. Dit omdat je weer met vaste punten kunt werken vanaf de bestrating. Als laatste worden de kleine bloemen geplant. Deze zijn teder en hier moet voorzichtig mee gehandeld worden.

De kers op de taart

Na het aanplanten van de tuin zijn we zo goed als klaar. Nu wordt alles netjes opgeruimd en eventueel de stoep ingeveegd of afgespoten. Hierna kan er van de nieuw opgeleverde tuin genoten worden.

 

Krijgt u door het lezen van dit artikel ook jeukende handen? Lees hier hoe je kunt beginnen met het plaatsen van een schutting, dit scheelt de hoveniers weer werk.