Duurzame inzetbaarheid van personeel steeds belangrijker voor werkgevers
Een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt maakt duurzaamheid inzetbaarheid tot een steeds belangrijker thema voor werkgevers. Uitval van het huidige personeel kan de vaak toch al hoge werkdruk verder verhogen en leiden tot een stagnatie in de groei van organisaties. Er zijn verschillende manieren waarop kan worden ingezet op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van het huidige personeelsbestand. Waar vaak gedacht wordt dat het thema voornamelijk gericht is op de gezondheid van een medewerker, gaat dit in de praktijk verder. Zo heeft duurzame inzetbaarheid ook betrekking op de motivatie en het werkgeluk van personeel. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop organisaties de duurzame inzetbaarheid van medewerkers verbeteren.
Kijk naar de secundaire arbeidsvoorwaarden
Duurzame inzetbaarheid zou een prominent onderdeel moeten zijn van de secundaire arbeidsvoorwaarden van een werkgever. Zo kunnen organisaties bewust kiezen voor het aanbieden van een budget, waarmee medewerkers hun fitness abonnement of lidmaatschap bij een sportclub kunnen bekostigen. Het nodigt uit wat vaker te sporten om zo de eigen gezondheid te verbeteren.
Naast het bekostigen van een sportabonnement zijn er meer manieren om een goede gezondheid te faciliteren. Denk bijvoorbeeld aan het dagelijks aanbieden van een gratis lunch voor het personeel. Kies voor gezonde broodjes, een volwaardige maaltijd voor wie dat wil, voldoende fruit, enzovoorts. Je kunt het aanbieden van een gezonde lunch combineren met het organiseren van een wekelijkse lunchwandeling, waarbij je met het hele team een rondje wandelt buiten. Dat versterkt het teamgevoel en maakt dat men met meer energie aan de middag begint.
Of wat te denken van het mogelijk maken van hybride werken? Het biedt medewerkers veel vrijheid en flexibiliteit, wat de kans op gevoelens van stress vermindert. Een collega kan aan het eind van de middag de kinderen zelf uit school halen, door een uurtje te pauzeren. Dat uur haalt de medewerker in de avond weer in. Daarnaast staat men niet langer dagelijks in de file aan het eind van de middag. Iets wat het ervaren werkgeluk negatief beïnvloedt. Bij steeds meer Nederlandse werkgevers is het hybride werken de nieuwe norm geworden.
Zorg dat medewerkers gemotiveerd blijven
Zoals in de inleiding van dit artikel al genoemd werd, gaat duurzame inzetbaarheid verder dan het faciliteren van een gezonde levensstijl. Kijk ook naar de wijze waarop je de motivatie van medewerkers op peil kunt houden. Een medewerker die geen prikkels meer ontvangt, zal na verloop van tijd verveeld raken. Dit kan een reden zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging buiten de organisatie. Iets wat je juist in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt wilt voorkomen.
Organiseer gezamenlijke trainingen en cursussen
Een van de mogelijkheden om medewerkers te blijven prikkelen, is het organiseren van gezamenlijke trainingen en cursussen. Zoek naar onderwerpen die relevant zijn voor een grote groep collega’s. Gezamenlijk een training volgen verbindt, zorgt voor nieuwe inzichten en maakt dat men met frisse handvaten aan de slag kan gaan met het dagelijks werk. In plaats van gezamenlijke trainingen, kun je ook kiezen voor het bieden van een persoonlijk ontwikkelingsbudget. Hiermee kunnen medewerkers zelf kiezen welke training ze volgen.
Naast trainingen en cursussen die de bestaande kennis van medewerkers verder uitdiepen, kan ook een verbredende opleiding interessant zijn. Dat geldt voornamelijk voor de medewerkers wier functie als gevolg van de automatisering bij steeds meer organisaties mogelijk verdwijnt in de komende jaren. Een omscholingsprogramma helpt je ervoor te zorgen dat deze medewerkers bij het verdwijnen van hun functie direct elders in de organisatie kunnen worden ingezet. Niet alleen prettig voor de werkgever, maar ook voor de werknemer zelf. Deze behoudt immers zijn of haar inkomen bij het wegvallen van de functie die deze collega momenteel heeft.