Dingen die jij niet wist over werken in de thuiszorg

Over werken in de thuiszorg en over mensen die daar werken, bestaan veel vooroordelen. Bij sommige zit er een kern van waarheid in, maar dat is niet altijd het geval. In dit artikel lees je dingen die jij nog niet wist over werken in de thuiszorg voor dementerende. Misschien wil je er dan ook werken of heb je een positiever beeld over de werknemers uit de thuiszorg!

Er zijn genoeg uitdagingen!

Er blijven tegenwoordig steeds meer ouderen langer thuis wonen. Vroeger gingen ouderen vaak snel naar een verzorgingshuis en nu is thuis blijven wonen ook een optie waar veel mensen voor kiezen. Dit houdt in dat mensen uit de thuiszorg steeds meer medische taken overnemen van ziekenhuispersoneel. Er is volop vraag naar palliatief verpleegkundigen, casemanagers dementie en wondverpleegkundigen bijvoorbeeld. Dit zorgt voor veel uitdagingen voor het thuiszorgpersoneel.  

Er werken veel jongeren in de thuiszorg

Veel mensen vinden dat de thuiszorg een suf imago heeft. Dit is best wel onterecht, want er werken veel jongeren in de thuiszorg. De meeste teams van Zorgservice Brabant bestaan voor de helft uit werknemers tussen de 20 en de 30 jaar oud. Dit geeft een dynamische werksfeer, waarin de oudere en de jongere veel van elkaar kunnen leren. Dit is dus echt een positief punt!

Flexibele werktijden

Bij ziekenhuizen en verpleeghuizen wordt je op een andere manier ingepland als bij de thuiszorg. Bij de thuiszorg wordt de planning vaak gemaakt door iemand uit het team zelf. De planning is daardoor een stuk flexibeler. Er is genoeg ruimte om te wisselen met collega’s en om aan te geven wanneer je een dagje niet kan werken. Hierdoor is je werk-privébalans goed en kan je makkelijk in de thuiszorg werken op het moment dat je een gezin hebt. 

De thuiszorg betaald hun medewerkers goed!

Nog een vooroordeel over de thuiszorg is dat ze niet heel goed betaald krijgen. Dit is niet het geval. De salarissen zijn gewoon marktconform en dit houdt in dat ze volgens de cao zijn, dus je krijgt betaalt naar je opleiding, kennis en ervaring. Je salaris is dus net zo hoog als wanneer je in het ziekenhuis of in een verpleeg- of verzorgingshuis zou gaan werken.