De beste tips bij het gebruik van haardhout

Gebruik je regelmatig haardhout om je open haard thuis te stoken? Dan weet je waarschijnlijk al erg goed hoe je het beste uit dat hout kunt halen. Toch kan je natuurlijk altijd bijleren en zijn extra tips voor een optimaal gebruik van haardhout handig!

De 3 beste tips voor het gebruik van haardhout

Haardhout is een van de oudste vormen van brandstof voor een open haard, en het wordt tegenwoordig nog altijd vaak gebruikt – hoewel er heel wat alternatieven zijn. Haardhout kopen bij Golden Flame Middelburg is een goede eerste stap, maar onderstaande tips kunnen je zeker helpen om optimaal van dat hout gebruik te maken:

 

1. Bewaar het hout droog en warm

Een van de beste manieren om de levensduur én de brandduur van haardhout te verbeteren, is door het op de juiste manier op te slaan. En daarbij moet je vooral rekening houden met de vochtigheidsgraad van de ruimte én de temperatuur. Het droger het hout wordt opgestaan, hoe langer het zal kunnen blijven branden én hoe gemakkelijker het in brand zal schieten. Daarbij zorgt een lage vochtigheid ervoor dat het hout goed bestand is tegen rot en ongedierte.

 

2. Gekocht hout of hout dat je zelf hebt gezaagd?

Vervolgens is het ook een goed idee om een onderscheid te maken tussen hout dat je hebt gekocht en hout dat je zelf kapt. Gekocht hout is meestal al gedroogd, waardoor je het gemakkelijker én sneller kunt gebruiken. Perfect voor noodsituaties, bijvoorbeeld als je eigen hout op is. Daarnaast is een goede voorraad zelf gezaagd hout natuurlijk ook handig om als reserve te hebben, maar besef dan dat dit hout wel eerst nog een tijdje zal moeten drogen na het kappen of zagen!

 

3. De beste houtsoorten voor een goede verbranding

Als je écht meer uit je haardhout wilt halen, dan is het ook een goed idee om op zoek te gaan naar die houtsoorten die altijd een mooie vlam afgeven die stabiel blijft. Enkele houtsoorten zijn op dat vlak de beste optie:

– Essenhout

– Eikenhout

– Berkenhout

 

Gebruik je deze houtsoorten, dan ben je niet alleen zeker dat de vlammen die uit je haardvuur komen erg mooi en stabiel zijn. Ook zal je haardvuur gewoon langer branden, waardoor je dan weer heel wat geld en energie bespaart op de lange termijn!