Appartementencomplex uitbesteden, hoe doe je dat?

Is het niet beter om het beheer van de vereniging van Eigenaars(VvE) van grote appartementencomplexen niet beter uitbesteed worden? Dat zorgt namelijk voor veel meer voordelen dan je denkt. Het beheer van zo een VvE is namelijk arbeidsintensief en vraagt extra kennis. Welke overwegingen spelen bij het uitbesteden een belangrijke rol, en op welke manier stel je dan een beheerder aan? 

Wat doet een Vereniging van Eigenaars?

De belangrijkste taak van de Vereniging van Eigenaren (VvE) is het goed onderhouden van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Denk hierbij aan het onderhoud van de liften, daken en van de inkomhal. Het takenpakket is breed. Er zijn veel taken in de VvE die je moet uitvoeren. Zo dient binnen de VvE een goed ledenbeheer te worden gevoerd en dienen periodieke contributies te worden vastgesteld en geïnd. Verder zijn het opmaken van een begroting maken, het organiseren van vergaderingen, en afleggen van verklaringen aan de notaris bij een verkoop van een appartement de belangrijkste taken van deze vereniging.

VvE in eigen beheer? 

Al deze opdrachten kunnen intern worden gedaan. Dit scheelt natuurlijk kosten voor de VvE. Wel moeten er leden van de VvE zijn die bovenstaande taken willen en kunnen uitvoeren. Niet ieder lid van de VvE is namelijk geschikt voor bestuursfuncties. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om alle werkzaamheden van je VvE uit te besteden aan een extern bedrijf. Zo bespaar je niet alleen veel tijd, maar ben je zeker dat alles verloopt volgens het boekje.

Werkzaamheden uitbesteden?

Omdat er binnen een VvE veel verschillende werkzaamheden zijn, kan het verstandig zijn om het werk uit te besteden aan een bureau dat zich toelegt op het VvE-beheer.

Externe VvE beheerder aanstellen

De VvE kan ook statutair een externe bestuurder benoemen. Dat is afhankelijk van de statuten van de Vereniging. De externe bestuurder kan zo een bestuursfunctie binnen de VvE vervullen. De VvE betaalt de externe beheerder een jaarlijkse vergoeding en houdt alleen toezicht op het functioneren van die externe beheerders. Die treden in vele gevallen ook als voorzitter van de jaarvergadering op.