Alles wat jij moet weten over jouw secundaire arbeidsvoorwaarden

  • 21 september 2022
  • wetalkseo
  • 0

Als werknemer heb je te maken met primaire arbeidsvoorwaarden en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het verschilt per bedrijf en per functie wat deze voorwaarden zijn. Ze staan benoemd in je contract of een ander document. Primaire arbeidsvoorwaarden staan vaak vast, maar over secundaire arbeidsvoorwaarden kan onderhandeld worden. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden er mogelijk zijn, lees je in dit artikel.

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Binnen arbeidsvoorwaarden maken we onderscheid tussen primair en secundair. Primaire arbeidsvoorwaarden zijn de meest logische afspraken die je maakt met je werkgever. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over het salaris en het aantal uur dat je gaat werken. Ook zaken als vakantiedagen, vakantiegeld en pensioen behoren tot de primaire arbeidsvoorwaarden.

Wanneer arbeidsvoorwaarden secundair zijn, worden ze gebruikt om werknemers binnen te halen en tevreden te houden. Het zijn extra voorwaarden die een werkgever aan de werknemer geeft. Het motiveert de werknemer om bij dit bedrijf te gaan werken en er ook te blijven.

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden

Om duidelijk te maken wat secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, geven we een aantal voorbeelden.

Een beloning voor prestaties

Sommige werkgevers beloven een beloning voor bepaalde prestaties. Word er per week of maand een doel behaald, dan zit hier een vergoeding aan vast. In sommige gevallen gaat het om een loonsverhoging, maar het kan ook een materiele beloning zijn. Dit soort beloningen motiveren de werknemer om goed zijn best te doen en de bedrijfsdoelen te behalen.

Kerstpakketten

Ook een kerstpakket is een voorbeeld van een secundaire arbeidsvoorwaarde. Een bedrijf is niet verplicht om een kerstpakket samen te stellen. Door dit wel te doen, laat het bedrijf zien dat het om zijn werknemers geeft. Dit komt de band tussen werknemer en bedrijf ten goede.

Apparaten van de zaak

Soms krijg je als werknemer een apparaat van de zaak. Denk hierbij aan een leaseauto of een fiets. Ook krijgen sommige werknemers een telefoon of laptop van het bedrijf. Het bedrijf en de werknemer maken vaak afspraken over het gebruik van een apparaat van het bedrijf. Zo ontstaat er duidelijkheid over waar het apparaat wel en niet voor gebruikt mag worden.

De dertiende maand

De dertiende maand is een bedrag ter waarde van een maandsalaris dat aan het einde van het jaar wordt uitgekeerd. Dit is een extra bonus om de werknemers als het ware te bedanken voor het werk van het afgelopen jaar. Dit maandbedrag is, in tegenstelling tot de prestatiebonus, niet afhankelijk van een prestatie. Het wordt in december aan iedere werknemer uitgekeerd, afhankelijk van het desbetreffende maandsalaris.